Slangvalsguiden: Värme och kyla
17-08-2023

Slangvalsguiden: Värme och kyla

Produktinsikt

Letar du efter en temperaturbeständig slang till din processanläggning?

Oavsett hur en slang används, från extrem hetta till minusgrader, påverkar temperaturförhållandena i produktionen dess prestanda och livslängd. Det är därför det är viktigt att välja rätt slang för jobbet.

I den här utgåvan av slangvalsguiden tar vi en närmare titt på hur värme och kyla påverkar en slang. Vi ger dig också några tips på hur du undviker att göra ett misstag när du eller din inköpsavdelning åker på en shoppingresa.

Låt oss komma igång!

Temperatur i ett nötskal🥜

Ja, vi börjar om från början!

Temperaturen talar om för oss hur varmt eller kallt något är. Den visar rörelseenergin på den lilla molekylära nivån. När något blir varmt rör sig molekylerna snabbt. När något blir kallt rör de sig långsamt.

Du kan mäta temperatur i enheter som Celsius, Fahrenheit och Kelvin. Inom processindustrin används oftast Celsius.

Industriellt rörsystem med barometrar

Hur temperaturen påverkar en slang⚙️

Från extrema temperaturvariationer i en driftmiljö till aggressiva ämnen med en mycket hög konstant temperatur i en annan, det finns ingen slang som är lämplig för alla situationer.

Drifttemperaturen i en processanläggning påverkar direkt slangens egenskaper och prestanda. Därför är det viktigt att välja rätt slang för varje specifik situation.

Så hur påverkas en slang av temperaturen? Låt oss ta en titt på några av de mest välkända fysiska egenskaperna:

  • Hårdhet: Vid höga temperaturer blir slangen ofta mjukare, vilket vanligtvis ökar dess flexibilitet. Vid lägre temperaturer kan den dock bli styvare, vilket kan göra den känslig för skador, särskilt vid böjning eller förflyttning.
  • Slitstyrka: Temperaturen påverkar inte slangens slitstyrka.
  • Kemisk resistens: Hög temperatur kan förändra slangens kemiska resistens och göra den mer känslig för vissa kemikalier eller gaser i systemet. Låga temperaturer kan ha motsatt effekt.
  • Tryckbeständighet: En slangs förmåga att motstå tryck påverkas av temperaturen. En slang som används vid höga temperaturer kommer t.ex. att få minskad tryckhållfasthet.

Men det finns naturligtvis vissa situationer där ovanstående inte riktigt gäller. Detta beror främst på slangens konstruktion.

För CIP-rengöring, som vanligtvis sker vid en temperatur på mellan +75°C och +85°C, måste slangen kunna hantera starka kemikalier vid hög värme. På Alfotech föreslår vi vanligtvis kemslangar från Alichem-serien, eftersom de är tillverkade av EPDM-gummi med polyesterförstärkning och är idealiska för detta ändamål.

Alichem/SPL-slang

3 viktiga tips för din shoppingresa🛒

Miniatyr-köpvagn på tangentbord

Att förstå temperaturens inverkan på slangen är avgörande för att göra rätt val när du handlar med din leverantör. Men det är inte den enda faktorn.

Här är några tips inför din shoppingresa:

  • Förstå temperaturkraven: Du bör känna till de temperaturförhållanden som slangen kommer att arbeta under. Detta inkluderar både den omgivande produktionsmiljön och de medier som kommer att passera genom slangen.
  • Förstå tryckkraven: Temperatur och tryck är nära förknippade i alla processanläggningar. Vilket är arbetstrycket vid normal drifttemperatur? Generellt gäller att ju högre temperatur, desto lägre tryck kan slangen arbeta vid. Observera att tryckspecifikationerna för en slang alltid anges vid en temperatur på +20°C av leverantören!
  • Spara pengar med varianter: När du handlar kan det vara en bra idé att köpa slangar med olika temperaturgränser. På så sätt kan du vara säker på att de passar alla dina installationer och du kan spara pengar genom att köpa de slangar som passar dina behov.

På Alfotech lagerför vi flera kategorier av industrislangar och kan naturligtvis ge dig råd om den bästa slanglösningen för dina behov. Med mer än 35 års erfarenhet inom processindustrin finns det knappast något applikationsscenario som vi inte känner till.

Se vårt urval av industrislangar

Vad kommer härnäst?📅

I nästa utgåva av Slangvalsguiden tar vi en närmare titt på tryckets roll, inklusive dess förhållande till arbetstemperatur, betydelsen av pumptyper och mycket mer. Vi kommer också att undersöka hur trycket kan sjunka när temperaturen stiger - och vilka risker detta kan innebära för driftstabiliteten i din processanläggning.

Luk
Logga in

Ett fel uppstod!

Glömt lösenord

Ett fel uppstod!

Ett e-postmeddelande har nu skickats till dig med instruktioner för att återställa ditt lösenord.