Slangvalsguiden: Under tryck
25-10-2023

Slangvalsguiden: Under tryck

Guider & handledning

Vet du vilken roll trycket spelar när du väljer en ny slang?

Trycket i en slang är avgörande för både dess prestanda och säkerhet. Det är viktigt att förstå skillnaden mellan arbets- och sprängningstryck och hur de påverkar slangens hållbarhet och livslängd. Och så har vi temperaturfrågan...

Skulle det inte vara bra att ha en tydlig förståelse för dessa begrepp så att du kan göra bättre val och förbättra både effektiviteten och säkerheten i din processanläggning?

I den här utgåvan av Slangvalsguiden fokuserar vi på tryckets roll vid slangval och hur temperaturen också spelar en roll.

Arbetstryck kontra sprängningstryck: Vad är skillnaden?🤔

När det gäller slangar för industriellt bruk finns det två termer som du bör tänka på: arbetstryck och sprängningstryck.

  • Arbetstryck är det maximala tryck som en slang kan hantera säkert och effektivt under normala driftsförhållanden.
  • Sprängningstryck är den punkt vid vilken slangen inte längre kan stå emot trycket och går sönder.

Det är viktigt att förstå dessa begrepp så att du kan välja rätt slang för dina behov och bedriva en säker och effektiv verksamhet. Om slangen inte uppfyller kraven kan produktionen stoppas helt - i värsta fall kan det leda till livshotande skador, särskilt vid CIP-rengöring, som ofta involverar kemiska vätskor med hög temperatur.

Tryckmätare på produktionsanläggningar

Temperaturens inverkan på arbetstrycket🌡️

Temperaturen har en avgörande inverkan på slangens motståndskraft mot arbetstryck.

När temperaturen stiger sjunker ofta slangtrycket som en följd av detta. Detta leder till att slangmaterialets hållfasthet minskar och att slangen blir mindre motståndskraftig mot arbetstrycket. Om du t.ex. har en slang som är klassad för 10 bar vid 20°C grader, sjunker arbetstrycket normalt med 40% när temperaturen når 90°C grader. Men detta varierar från slangtyp till slangtyp.

Det är viktigt att ta hänsyn till arbetstemperaturer tillsammans med tryckkrav när du väljer den lämpligaste slangen. Se till att den klarar både de nödvändiga arbetstrycken och de förväntade arbetstemperaturerna.

OBS! Tryckinformation på en slang anges alltid vid en temperatur på +20°C, t.ex. enligt ovan på vår hemsida.

Skärmdump av Alfotech produktsida, Beverage CLC/10

Hur vi trycktestar på Alfotech🎬

Såg du Peter's Week med tryckprovning av slangen?

Kvalitetssäkring är en självklarhet för Alfotech. När slangarna skickas från vårt lager till kunden medföljer ofta ett tryckcertifikat. Det ger en extra garanti för att produkten uppfyller tryckkraven.

Vad kommer härnäst?📅

I nästa nyhetsbrev i serien tar vi en närmare titt på slangkopplingstyper och deras specifika egenskaper. Vi ger dig en enkel översikt och gör dig ännu bättre rustad att göra rätt slangval!

Luk
Logga in

Ett fel uppstod!

Glömt lösenord

Ett fel uppstod!

Ett e-postmeddelande har nu skickats till dig med instruktioner för att återställa ditt lösenord.