Förbättra energieffektiviteten med teflonslangar
01-02-2023

Förbättra energieffektiviteten med teflonslangar

Produktinsikt

Dra nytta av de energibesparande egenskaperna hos teflonslangar

Energioptimering är alltid en kritisk aspekt av moderna industriella processer, och i dessa tider med ökade energipriser är det inte mindre viktigt. Valet av rätt slangar kan spela en avgörande roll för att tillverkningsföretaget ska kunna uppnå sina mål på detta område. Ett av de bästa alternativen i det här sammanhanget är teflonslangar, eftersom de är kända för sin utmärkta prestanda även i de hårdaste produktionsmiljöerna. Men vad är det som gör att teflon vinner över plast när det gäller energieffektivitet för industrislangar?

PTFE som hörnsten

Hörnstenen i Teflonslangarna är den syntetiska polymeren polytetrafluoreten (PTFE), som är särskilt känd för sina utmärkta egenskaper när det gäller kemisk och värmebeständighet. PTFE ger också teflonslangar hög draghållfasthet, god smörjförmåga, en anti-stick-profil och stor flexibilitet.

Därför används den ofta av tillverkningsföretag inom processindustrin, särskilt inom livsmedels- och kemisk produktion.

Teflonslangar i olika färger

Energibesparande funktioner som ger fördelar

Teflonslangar är fördelaktiga för energioptimering av dessa primära skäl:

 • Hög värmebeständighet
  Låg värmeförlust vid överföring av heta vätskor och luft, även i högtemperaturprocesser upp till 260°C.
   
 • Låg friktionskoefficient
  Den mängd energi som behövs för att pumpa eller transportera vätskor genom systemet minskar tack vare ett jämnare och effektivare flöde. Detta kan leda till betydande besparingar i system som är beroende av vätskeöverföring, t.ex. kraftverk, kemiska bearbetningsanläggningar och tillverkningsanläggningar.
   
 • Kemisk beständighet
  Resistent mot ett stort antal kemikalier, inklusive syror, alkalier och lösningsmedel, t.ex. vid extern skumrengöring i mejerier och slakterier. Lägre energiförlust med tiden.

Teflon istället för plast

På Alfotech ser våra försäljningskonsulter ofta att plastslangar väljs framför teflonslangar eftersom de är billigare. Även om man kan spara på inköpet är plastslangar, till skillnad från teflonslangar, inte lämpliga för temperaturmiljöer över 60 °C. Dessutom blir plastslangar som rengörs med kemikalier mycket snabbare porösa med tiden. Plasten förlorar sin mjukhet, blir hård och slutligen defekt. Teflonslangar är mer kostnadseffektiva med tiden. Trots det höga inköpspriset ger de större energibesparingar, vilket är värt att ta hänsyn till vid nästa inköp.

Se vårt utbud av teflonslangar

Vi kan hjälpa dig att optimera energin

I dessa tider står energibesparingar och bättre driftsekonomi högt på dagordningen för många tillverkningsföretag inom processindustrin. Vi på Alfotech är specialister på teflonslangar och kan därför också hjälpa dig att hitta rätt slanglösning för att optimera energieffektiviteten i din produktion. Om det inte räcker med en standardlösning så utvecklar vi naturligtvis också skräddarsydda lösningar med teflonslangar enligt dina behov. Kontakta våra försäljningskonsulter idag via e-post alfotech@alfotech.se eller telefon +46 (0) 406 450 071.

Luk
Logga in

Ett fel uppstod!

Glömt lösenord

Ett fel uppstod!

Ett e-postmeddelande har nu skickats till dig med instruktioner för att återställa ditt lösenord.