Sensommarguiden för CIP-rengöring
30-08-2022

Sensommarguiden för CIP-rengöring

Säkerhet & kvalitetskontroll

Konsumenternas säkerhet först

Föreställ dig Formel 1-racebilen i förarplatsen innan ljusen slår om till grönt på Silverstone. Start. Däcken för torrt väder är perfekta för den soliga morgonen. Men vädret överraskar allt och alla. Vid det tionde varvet har de gråa molnen samlats och inom kort öser regnet ner. Teamet bakom Formel 1-racebilen tar chansen och fortsätter, medan de andra gör depåstopp för att byta däck - men mot denna bakgrund slutar allt illa på det 14. varv, när bilen glider av banan och måste lämna loppet.

Precis som teamet bakom Formel 1-racebilen aldrig skulle ha chansat med däck som inte var anpassade till förhållandena, bör du aldrig kompromissa med tekniska komponenter när det gäller CIP-rengöring. Rengöring med kemiska vätskor - ofta i en blandning - under höga temperaturer och tryck är inget skämt. Du måste veta vad du gör när du ser till att processanläggningen är ren från början till slut. Både livsmedels- och läkemedelsindustrin gör detta naturligtvis med tanke på konsumenternas säkerhet - men ibland går det tyvärr verkligen fel.

Här ger vi dig en komplett guide till CIP-rengöring under sensommaren.

Vad är CIP-rengöring?

Skumrengöring i processanläggningar

CIP är en akronym för "Cleaning-In-Place". CIP-rengöring utvecklades ursprungligen för livsmedelsindustrin, särskilt mejerier. I dag används rengöringsprocessen, som vanligtvis är helt automatiserad, även inom läkemedelsindustrin och omfattar rengöring av rör, behållare, tankar, filter och kopplingar etc. CIP-rengöringsprocessen beror på vilken produkt som ska tillverkas, till exempel öl, sprit eller olika typer av matolja. Rengöringsprocessen omfattar ofta följande steg i kronologisk ordning:

  1. Spolning med vatten för att avlägsna grövre skräp
  2. Sköljning med blandad kaustiklösning eller annat rengöringsmedel, t.ex. lut
  3. Spolning med sur lösning, t.ex. saltsyra eller salpetersyra
  4. Sköljning med vatten
  5. Valfri desinfektion med relevant desinfektionsmedel

Produktionsbehov kontra säkerhet

Som leverantör till processindustrin har vi på Alfotech hört flera historier om CIP-rengöringar som inte gick som planerat. För några månader sedan hjälpte vi till exempel ett av Danmarks största livsmedelsföretag när en av deras processlangar sprack medan CIP-rengöringen pågick. Lyckligtvis befann sig ingen av de anställda i närheten av den plats där slangen läckte syralösning.

På kundens anläggning är det en balansakt; under en CIP-rengöring står produktionen stilla, så den måste köras så effektivt som möjligt. Samtidigt får man dock aldrig äventyra de anställdas säkerhet på arbetsplatsen. Och det är just i samband med säkerhetsoptimering som det är viktigt att använda rätt slangar för CIP-rengöring.

Alfotech rekommenderar Alichem

På Alfotech rekommenderar vi att använda kemikalieslangar från Alichem-serien för CIP-rengöring. Gemensamt för dem är att de är konstruerade med en slät EPDM-insida och att de är mycket hållbara. Alichem/SPL, som täcker ett temperaturområde från -40°C till +120°C beroende på media, har också en inbyggd stålspiral och lämpar sig för mer krävande uppgifter där flexibilitet också krävs.

För CIP-rengöring med mycket höga temperaturer rekommenderar vi alltid HOT Alichem/BN-S, som klarar upp till +150 °C. Förutom att vara en sug- och tryckslang är den antistatisk genom slangväggen.

Läs mer om Alichem-serien

3D-bild av Alichem/SPL slang

Enkel beställning via vår webshop

Med ett eget användarkonto i vår webbshop kan du enkelt beställa kemiska slangar för din CIP-rengöring. Du hittar också ett stort utbud av lämpliga slangkopplingar och kopplingar som passar dina behov. Skapa ditt användarkonto idag och utforska vårt breda produktsortiment. Du är också välkommen att kontakta oss via telefon +46 406 450 071 eller e-post alfotech@alfotech.se för att få råd och vägledning om CIP-rengöring av din processanläggning.

Skapa en användare i webbutiken

Luk
Logga in

Ett fel uppstod!

Glömt lösenord

Ett fel uppstod!

Ett e-postmeddelande har nu skickats till dig med instruktioner för att återställa ditt lösenord.