Vår-guiden till aseptiska fittings
07-04-2022

Vår-guiden till aseptiska fittings

Produktinsikt

Det finns ett hav av olika fittings som lämpar sig för olika typer av processanläggningar. De används bland annat för koppling av rör och slanglösningar, som kan kombineras korsvis och kan användas vid framställning av media i flytande, pulver- eller gasform. Oavsett vad som produceras finns det dock ett gemensamt drag hos aseptiska beslag; de är gjorda av rostfritt stål AISI 316L. Vad gäller typer och applikationer finns det dock flera skillnader, till exempel i förhållande till anslutningsstandarder.

I vår korta guide här belyser vi en mycket speciell kategori, nämligen aseptiska fittings.

Vad är aseptiska fittings?

 Aseptisk svetsnippel

Ordet "aseptisk" betyder helt fritt från bakterier och andra mikroorganismer. Aseptiska fittings kan därför anses vara det bästa av det bästa vad gäller hygienkrav inom processindustrin.

Just därför används de flitigt av flera livsmedelsproducenter och läkemedelsföretag då de har en optimal design i förhållande till rengöring och sterilisering och är designade med en mycket begränsad tolerans i åtanke.

Anslutningsstandarder och tillämpning

Inom processindustrin arbetar vi främst med 3 olika former för aseptiska fittings:

  • Aseptisk unionskoppling – form 1 (DIN 11864-1)
  • Aseptisk fläns-koppling – form 2 (DIN 11864-2)
  • Aseptisk Clamp-koppling – form 3 (DIN 11864-3)

Den aseptiska DIN-standarden finns i 3 olika röranslutning, nämligen serie A/B/C:

  • Serie A har en röranslutning till DIN livsmedelsrör
  • Serie B har röranslutning till ISO-rör
  • Serie C har röranslutning till DS/SMS livsmedelsrör

DIN-standarderna såg dagens ljus i Tyskland för att möta de höga hygienkraven från landets livsmedels-, kemi- och läkemedelsföretag. Som med både svetsnippel, fläns och klämma används aseptiska DIN-fittings för processanläggningar, där det inte bara ställs mycket höga krav på renheten hos de flytande medier som är i flöde utan även på den allmänna hygienen.

Våra aseptiska fittings kommer i rostfritt stål AISI 316L samt med olika ytjämnheter, som antingen är Ra <0,8 eller eller Ra <0,4 µm beroende på krav och specifikationer. Alla 3 anslutningsstandarder gäller även inom till exempel bioteknik och kosmetikaproduktion.

Se vårt urval av aseptiska fittings

Specialist på produktionsanläggning

Högsta kvalitet och specialdesignade lösningar

På Alfotech lagerför vi ett stort urval av aseptiska fittings av allra högsta kvalitet - detta är helt enkelt en av våra högsta prioriteringar som ledande leverantör till några av Skandinaviens mest framstående livsmedels- och läkemedelsföretag. Hos oss kan du därför vara säker på att köpa några av marknadens bästa aseptiska fittings, inklusive till exempel muttrar, svetsnipplar och svetskragar. Utöver det har vi även ett stort sortiment av livsmedelsgodkända slangar och relevanta tillbehör. Självklart levererar vi våra slanglösningar med batchnummer och full spårbarhet.

Skulle du ha väldigt speciella kravspecifikationer kan vi självklart även hjälpa dig med det, t.ex. via vår egen interna montageverkstad. Kontakta oss idag på +46 (0) 406 450 071 eller via alfotech@alfotech.se och hör mer om vårt urval av aseptiska fittings för olika ändamål, eller hur vi kan hjälpa dig med en specialdesignad lösning – vi står redo att hjälpa dig.

Luk
Logga in

Ett fel uppstod!

Glömt lösenord

Ett fel uppstod!

Ett e-postmeddelande har nu skickats till dig med instruktioner för att återställa ditt lösenord.