PVC- eller termoplastslangar för oljiga livsmedel?
11-05-2023

PVC- eller termoplastslangar för oljiga livsmedel?

Guider & handledning

Vill du också att din mat ska transporteras så säkert och effektivt som möjligt, samtidigt som du upprätthåller höga standarder för både hygien och hållbarhet i produktionen?

Att välja rätt typ av slang för transport av oljiga livsmedelsprodukter är avgörande för att undvika att slangen försämras och i värsta fall, kontaminering av produkterna. Men valet kan vara svårt och ofta måste flera viktiga faktorer beaktas.

Lyckligtvis finns det en typ av slang som ofta uppfyller de flesta produktionskrav och samtidigt är bättre i flera parametrar än sin närliggande motsvarighet.

Läs vidare och lär dig mer!

Termoplastiska slangar vs. PVC-slangar

Plutone Bio slang
Crystal Clear slang

Både termoplastiska slangar och PVC-slangar är plastslangar, men de skiljer sig från varandra på flera sätt.

Vad är PVC-slangar?

PVC-slangar är en typ av plastslangar tillverkade av polyvinylklorid (PVC). De är mycket vanliga inom livsmedelsindustrin eftersom de är billiga och lätta att arbeta med. PVC-slangar är också mycket mångsidiga eftersom de kan användas för en mängd olika ändamål.

Vad är termoplastiska slangar?

Termoplastiska slangar är en annan typ av plastslangar som är tillverkade av termoplastisk elastomer (TPE), även känd som termoplastiskt gummi. TPE är ett material som kan bearbetas med hjälp av termoplastisk teknik och har egenskaper som liknar gummi. Termoplastiska slangar är också populära inom livsmedelsindustrin, men inte lika vanliga som PVC-slangar.

Bästa valet för oljor

Termoplastslangar är vanligtvis mer lämpliga för användning med heta oljor och oljiga livsmedel än PVC-slangar. Detta beror på att termoplastiska material, jämfört med PVC, vanligtvis har en högre motståndskraft mot kemikalier och värme samt en högre temperaturbeständighet.

De viktigaste fördelarna med termoplastiska slangar för olja

Termoplastiska slangar har flera viktiga fördelar som gör dem till ett populärt val för transport av oljiga livsmedel.

  • Lättare rengöring: Vid livsmedelsproduktion är hygien en av de viktigaste faktorerna. För att undvika kontaminering av livsmedel är det viktigt att använda slangar som är lätta att rengöra och sanera. Termoplastiska slangar är släta och har en homogen yta som gör det lättare att avlägsna bakterier och smuts.
  • Bättre kemikaliebeständighet: En annan viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer slangtyp är kemikaliebeständighet. Oljiga livsmedel kan innehålla ämnen som kan försämra vissa slangar. Termoplastiska slangar är mer motståndskraftiga mot kemikalier och oljor, vilket gör dem mer lämpliga för transport av oljiga livsmedel. De är också mer motståndskraftiga mot värme och kyla, vilket gör dem mer hållbara i olika produktionsmiljöer.
  • Temperaturtolerans: Vid tillverkning av oljiga livsmedelsprodukter är det viktigt att välja slangar som tål höga temperaturer. Termoplastslangar är lämpliga för användning i industrier där processer med oljor sker vid höga temperaturer.

Se vårt sortiment av termoplastiska slangar

Mejeritekniker på jobbet

Hur vi kan hjälpa dig

När man väljer slangar för transport av oljiga livsmedelsprodukter är termoplastslangar det bästa valet eftersom de är mer kemikaliebeständiga, minskar risken för kontaminering, underlättar rengöring och har bättre hållbarhet.

På Alfotech har vi den expertis som krävs för att hjälpa dig att välja rätt slang för dina specifika produktionsbehov. Kontakta oss idag för mer information och vägledning via e-post alfotech@alfotech.se eller ring oss på +46 (0) 406 450 071.

Tillsammans ökar vi din produktion.

Luk
Logga in

Ett fel uppstod!

Glömt lösenord

Ett fel uppstod!

Ett e-postmeddelande har nu skickats till dig med instruktioner för att återställa ditt lösenord.