Header image - Guide til valg af slangeopruller.jpg

Guide: Så väljer du rätt industriell slangupprullare

den 14 juli 2023

Är du servicetekniker, inköpare eller teknisk chef inom processindustrin och letar efter rätt slangupprullare för användning i din produktion? Då har du kommit till rätt ställe!

I den här guiden går vi igenom hur du väljer rätt slangupprullare för industrin - från att identifiera dina behov till att undersöka möjliga leverantörer.

Valet är viktigt, eftersom fel modell kan leda till driftstopp, kostsamma reparationer på grund av felaktig användning - eller i värsta fall personskador. Det är därför det lönar sig att undersöka dina alternativ noggrant för att undvika obehagliga överraskningar.

Läs vidare och lär dig mer!

Vad är en industriell slangupprullare?

Industriella slangupprullare används i många olika tillverkningsföretag för säker förvaring och transport av industrislangar.

Industriella slangupprullare skiljer sig från de som du normalt använder i trädgården eller för att rengöra din bil hemma. De är tillverkade av rostfritt stål och består av olika delar som ram, spole, bromssystem och monteringsbas. Detta gör dem mer hållbara och lämpliga för krävande produktionsförhållanden med högt tryck, höga temperaturer och/eller korrosiva material.

3 saker du bör tänka på

1. Förstå era behov

För att göra rätt val måste du känna till dina behov, inklusive tillämpning, slangens dimensioner och typ, service och underhåll samt säkerhetsaspekter.

Om det är en lång industrislang, till exempel för rengöringsapplikationer, behöver du en slangupprullare som kan hantera den extra längden. Om industrislangen är tung och robust bör du leta efter en slangupprullare som är byggd för att klara den extra vikten och slitaget.

För att kunna använda slangupprullaren på rätt sätt är det också viktigt att känna till det normala arbetstrycket (bar) som industrislangen arbetar vid. För rengöring används ofta lättare men längre industrislangar som klarar upp till 5 bar, medan lågtrycksslangar är kraftigare konstruerade, tyngre och klarar upp till 40 bar.

Service och underhåll är också viktiga aspekter att ta hänsyn till. Vissa modeller är konstruerade för att vara enkla att serva, vilket kan spara tid och pengar. Om hjulet behöver bytas ut eller repareras kan det göra stor skillnad att ha snabb tillgång till rätt reservdelar.

Sist men inte minst är det viktigt att tänka på säkerheten, inklusive en stark låsmekanism, korrekt installation, regelbundet underhåll och utbildning av anställda i säker användning. Slangupprullaren bör placeras nära användningsområdet för att undvika risken för hinder eller skador.

2. Undersök olika typer och funktioner

Inom industriella slangupprullare finns det ett brett utbud av olika typer och funktioner att välja mellan, till exempel manuell eller automatisk upprullning.

En manuell slangupprullare, som vår AFT 9002-9620 AVM, är perfekt för situationer där långsam manuell upprullning krävs. Denna typ är också idealisk för montering på en vagn, så att du enkelt kan flytta industrislangen mellan kranar i produktionen.

Automatisk AFT 1000-1100 AV slangupprullare och säkerhetsupprullningssats.

Om det krävs snabb och effektiv upprullning av industrislang är en automatisk slangupprullare som vår AFT 1000-1100 AV bättre lämpad. Säkerhetsfunktioner är också viktiga att tänka på här. På Alfotech rekommenderar vi ofta våra kunder ett säkerhetskit som minskar upprullningshastigheten och gör en kontrollerad upprullning av industrislangen.

3. Välj rätt leverantör

När du har en uppfattning om vad du letar efter i en slangupprullare för din produktion är det dags att undersöka möjliga leverantörer. Det kan vara bra att prata med en erfaren leverantör om hur man väljer rätt slangupprullare med fokus på urval, prissättning, leveranstider, kundsupport och dokumentation.

På Alfotech har vår mångåriga erfarenhet inom processindustrin gett oss en djup förståelse för de utmaningar och behov som tillverkande företag vanligtvis står inför. Vi erbjuder ett brett sortiment av produkter och är kända för våra snabba leveranser, utmärkta kundservice och omfattande dokumentation. 

Det är viktigt att välja en leverantör som passar dina specifika behov och krav. Det kan vara bra att fråga andra i branschen om deras erfarenheter och att läsa recensioner på nätet för att få en uppfattning om leverantörens rykte.

Slutsats

Att välja rätt industriell slangupprullare för din produktion är ett viktigt beslut som kräver eftertanke och övervägande. Det viktigaste är att du känner till dina behov, undersöker olika typer och funktioner och arbetar med en leverantör som förstår dina behov och kan vägleda dig genom processen för att välja rätt lösning.

Med noggrann planering och rätt vägledning från en erfaren leverantör kan du hitta den perfekta slangupprullare för din tillämpning - en som håller personalen säker samtidigt som den säkerställer effektiv drift av utrustningen med minimala underhållskostnader.

Få experthjälp från Alfotech

Med mer än 35 års erfarenhet som leverantör till processindustrin strävar vi alltid efter att erbjuda de bästa lösningarna för våra kunder. Vårt produktsortiment omfattar både manuella och automatiska slangupprullare som är tillverkade av komponenter i rostfritt stål. Vi erbjuder också ett relevant sortiment av reservdelar och tillbehör.

Om du vill veta mer om våra industriella slangupprullare eller diskutera dina specifika behov, tveka inte att kontakta oss på telefon +46 (0) 406 450 071 eller via e-post alfotech@alfotech.se. Vårt säljteam står redo med råd och vägledning.

Frequently Asked Questions

Vad är skillnaden mellan en vanlig och en industriell slangupprullare?

En industrislangrulle är konstruerad för att hantera mer krävande förhållanden som högre tryck, temperaturer och frätande material, medan en vanlig slangrulle vanligtvis är konstruerad för lättare applikationer som bevattning av trädgården eller biltvätt.

Vilken industrislangrulle är bäst?

Vilken slangupprullare som är bäst för just din situation beror på flera faktorer, t.ex. användningsområde, slangens dimensioner och typ, service och underhåll, säkerhetsaspekter och mycket mer.

Finns det slangupprullare för tryckluft?

Ja, det finns industriella slangupprullare som är särskilt utformade för användning med tryckluft. De är vanligtvis robusta och kan hantera höga trycknivåer.

Finns det slangupprullare för vatten?

Ja, många industrislangupprullare är konstruerade för att hantera vatten, inklusive både kallt och varmt vatten, samt vatten under högt tryck.

Andra nyheter