Artikelbillede teflon vs silicone.png

Mini-guide: Hur man väljer mellan silikon och teflon 

den 6 juli 2023

Står du inför valet mellan silikon- och teflonslangar men är osäker på vilket som passar bäst för dina behov? Både silikon och teflon har unika egenskaper som gör dem idealiska för olika tillämpningar inom många branscher.

Tänk dig att ha fullständig klarhet i vilket material som optimerar din produktion och förbättrar ditt resultat. I den här artikeln guidar vi dig genom de viktiga överväganden du bör göra när du väljer mellan silikon- och teflonslangar.

Vad är silikonslangar?

Silikonslangar är kända för sin exceptionella flexibilitet och höga temperaturtolerans. De är tillverkade av silikongummi, ett material som är känt för sin goda beständighet mot både värme och kyla. Silikonet finns i en mängd olika färger, inklusive helt transparent för att möjliggöra obehindrad visning av media.

Silikonslangar används ofta inom bland annat läkemedels-, kosmetik- och livsmedelsindustrin. Upptäck hur produktionsprocessen kan förbättras med hjälp av silikonprodukter och dess fördelaktiga egenskaper.

Vad är teflonslangar?

Teflonslangar, även kända som PTFE-slangar (polytetrafluoreten), är kända för sin kemiska beständighet och hållbarhet. Materialet gör dem mycket motståndskraftiga mot ett brett spektrum av kemikalier, vilket gör dem till ett idealiskt val för industrier som arbetar med aggressiva kemikalier.

Teflon finns också i flera olika färger, men endast i mjölkvitt Teflonslangar kan också bidra till minskad energiförbrukning genom att utnyttja materialets energibesparande egenskaper.

Välj rätt material

När du ska välja mellan silikon och teflon som material för dina slangar är det första du bör tänka på vilka dina specifika behov kan vara. Sker arbetet i en bransch där det krävs hög temperaturtolerans, eller är det i kontakt med aggressiva kemikalier? Valet kommer också att bero på om flexibilitet prioriteras framför hållbarhet, eller kostnadseffektivitet framför motståndskraft.

Vår Clearway-SD Platinum silikonslang är lämplig för användning inom livsmedels-, läkemedels- och kosmetikaindustrin. Den är idealisk för processapplikationer som kräver en liten böjningsradie och högt vakuum. Slangen är konstruerad för smak- och luktfri transport och täcker ett temperaturområde från -60°C till +200°C beroende på media.

Om dina behov ställer höga krav på temperatur, tryck och/eller kemisk exponering, till exempel med aggressiva vätskor, erbjuder vi teflonslangar som är väl lämpade för dessa produktionsmiljöer. Ta gärna en titt på vår ChemForce ATEX teflonslang, som är tillverkad av korrugerad PTFE med en utsida av rostfri stålfläta. Den ATEX-godkända slangen har goda antistatiska egenskaper, vilket gör den lämplig för användning i explosiva miljöer. Den har också utmärkt kemisk beständighet och goda mekaniska egenskaper.

Jämförelse: För- och nackdelar

Innan du fattar ett beslut bör du överväga för- och nackdelarna med vart och ett av de två materialen:

Tabell över fördelar och nackdelar, Teflon vs. silikonslangar

Få professionell rådgivning från Alfotech

Att välja rätt material för dina slangar kan vara en komplex process som kräver en djup förståelse för de olika materialen och deras egenskaper. På Alfotech är våra säljare redo att hjälpa dig att göra det bästa valet baserat på dina specifika behov.

Kontakta oss via e-post alfotech@alfotech.se eller telefon +46 (0) 406 450 071 för professionell rådgivning och vägledning.

Andra nyheter