Optimera din produktion med detekterbara packningar
19-01-2023

Optimera din produktion med detekterbara packningar

Produktinsikt

I dag är produktsäkerhet och kvalitet viktigare än någonsin. Konsumenterna är alltmer medvetna om hur deras köpbeslut påverkar miljön. De letar efter produkter som är säkra, högkvalitativa och hållbara. Därför måste företag inom processindustrin anstränga sig extra för att se till att deras produkter är fria från främmande föremål och föroreningar, särskilt om pumpar och/eller ventiler spelar en viktig roll i produktionen.

Detekterbara packningar har funnits i flera år, men var används de, hur är de utformade och vilka fördelar har de? Läs vidare för att lära dig mer om denna typ av tekniskt tillbehör, som ofta används i säkerhets- och kvalitetsmedvetna tillverkningsföretag.

Konstruktion och användning

Detekterbara packningar används för att försegla utrustning för bearbetning av livsmedel och läkemedel, särskilt pumpar och ventiler, så att inga främmande föremål förorenar de färdiga livsmedlen, dryckerna eller läkemedlen. Som namnet antyder är de utformade för att kunna upptäckas av metalldetektorer eller röntgenutrustning.

Detekterbara packningar skiljer sig från andra typer av sanitetspackningar genom att de är tillverkade av en kombination av metall och gummi. En del av den detekterbara packningen är vanligtvis en tunn metallremsa, t.ex. järn eller stål. Metalldelen är omsluten av gummi, som vanligtvis är tillverkat av en elastomer som är godkänd för livsmedel och läkemedel, till exempel silikon eller EPDM.

Collage av union-packningar

De främsta fördelarna med detekterbara packningar

Förbättrad produktsäkerhet och kvalitet
Genom att tillhandahålla en tillförlitlig tätning för utrustning för livsmedels- och läkemedelsbearbetning kan detekterbara packningar hjälpa till att förhindra läckor i processanläggningen och därmed kontaminering av slutprodukter. På så sätt bidrar de också till att minska risken för produktåterkallelser, samtidigt som de uppfyller lagstadgade standarder och upprätthåller kundernas förtroende för produktsäkerheten.

Minskade underhållskostnader
Detekterbara packningar är hållbara och har en lång livslängd, vilket kan bidra till att minska underhållskostnaderna. Genom att använda detekterbara packningar för specifika produktionsmiljöer är det möjligt att minska frekvensen av driftstopp och underhåll av utrustning.

Lätt att upptäcka
Tack vare sin intuitiva utformning är detekterbara packningar lätta att upptäcka med metalldetektorer eller röntgenapparater. På så sätt kan servicepersonalen snabbt identifiera om en spårbar packning har gått sönder eller om det finns andra problem med utrustningen.

Se vårt utbud av detekterbara packningar

Få experthjälp om detekterbara tätningar för din processanläggning

På Alfotech lagerhåller vi detekterbara EPDM-packningar för mjölkrörsanslutningar för både DIN, SMS och Clamp. Om du är intresserad av att få veta mer om hur detekterbara packningar kan gynna din produktion, tveka inte att kontakta våra försäljningskonsulter som har stor erfarenhet av just denna typ av tekniska komponenter. De kommer att kunna svara på alla dina frågor och vägleda dig till den bästa lösningen beroende på dina behov. Kontakta dem nu via e-post alfotech@alfotech.se eller telefon +46 (0) 406 450 071.

Luk
Logga in

Ett fel uppstod!

Glömt lösenord

Ett fel uppstod!

Ett e-postmeddelande har nu skickats till dig med instruktioner för att återställa ditt lösenord.