Akseltætninger - nyhed 1.jpg

Använder du rätt axeltätningar för din produktion?

den 28 september 2022

Välj rätt mekaniska axeltätningar

Mekaniska axeltätningar används idag i stora delar av processindustrin och är utformade specifikt för roterande tillämpningar som pumpar, turbiner, kompressorer och omrörare. De är därför ofta en kritisk del av produktionsutrustningen, och i pumpsystem, till exempel, krävs alltid en säker tätning mellan axeln och höljet. Mekaniska axeltätningar bör också inspekteras regelbundet för att undvika vätskeläckage och förhindra att främmande föremål tränger in. I värsta fall kan bristande underhåll leda till produktionsstopp och/eller en förorenad slutprodukt.

Konstruktioner och kvaliteter

Mekaniska axeltätningar kan användas för enheter från många olika tillverkare, till exempel Alfa Laval, Johnson, Ibex, Jabsco och andra. Dessutom finns de i olika kombinationer, t.ex. kol/rostfritt, kol/cer, sic/sic och tc/tc, och är i de allra flesta fall livsmedelsgodkända. Gummimaterialet som ofta används i axeltätningar finns antingen i NBR, EPDM, FPM eller PTFE. Mot denna bakgrund finns det många lösningar för olika specifika driftssituationer.

Vad du bör tänka på

När du väljer en mekanisk axeltätning bör du ta hänsyn till flera saker:

  • Typ av media som produceras
  • Temperatur- och tryckförhållanden
  • Miljö och säkerhet

Olika driftsförhållanden kräver därför olika tätningslösningar. Inom den kemiska och farmaceutiska industrin kan man till exempel stöta på både korrosiva och giftiga produktionsförhållanden. Inom livsmedelsindustrin måste mekaniska axeltätningar och de tillhörande tätningarna också klara av CIP-rengöring. Samtidigt är kraven på säkerhet, utsläppsnivåer och hygien höga.

Omfattande sortiment hos Alfotech

På Alfotech har vi sammanställt ett sortiment av mekaniska axeltätningar som kan ersätta OEM-lösningar för alla märken, modeller, storlekar och driftsförhållanden till konkurrenskraftiga priser. Vårt omfattande lagersortiment omfattar mekaniska axeltätningar för centrifugalpumpar och pumpar med positiv förskjutning samt rörledningar som används inom livsmedels- och läkemedelsindustrin.

Med hjälp av vår mångåriga erfarenhet på området kan vi också ta fram speciallösningar som går längre än kända kombinationer och därmed löser specifika problem. Kontakta våra försäljningskonsulter för att få mer information via telefon +46 (0) 406 450 071 eller e-post alfotech@alfotech.se. De är redo att ge råd.

Se vårt utbud av axeltätningar

Andra nyheter