skueglas1.jpg

Hur man gör processinspektion enklare

den 16 augusti 2022

Med fokus på både tillförlitlighet och processoptimering är det många företag inom både livsmedels- och läkemedelsindustrin som idag prioriterar regelbunden inspektion av processutrustning. I synnerhet handlar det inte bara om att undvika stillestånd genom att se till att det finns ett flöde i processanläggningen, utan också om att kvaliteten är i ordning, till exempel när det gäller färg och substans.

Men hur kan den nödvändiga inspektionen utföras utan att produktionsprocessen störs? Svaret är synglaset, som har funnits i årtionden. Läs vidare för att få en djupgående titt på synglas, vilka typer som finns tillgängliga och vilka fördelar det finns med att använda dem.

Vad är synglas?

Synglas, som även kallas visningsglas eller inspektionsglas, används främst i rörsystemar på t.ex. mejerier och bryggerier. Kännetecknande för ett synglas är att en del av det är tillverkat av genomskinligt material, t.ex. splitterfri och splitterfri FEP (perfluoretylenpropylenpolymer). Genom att konstruera ett synglas kan man visuellt kontrollera mediet i rörsystemet, både vad gäller flöde och kvalitet.

Synglas med FEP-rör.

Typer av synglas och fördelar

Synglas med FEP-rör
Synglas med FEP-rör är lämpligt för produktion av livsmedel och läkemedel, eftersom det är smaklöst, luktfritt och kemiskt inert - konstruktionen påverkar inte det medium som passerar genom det. Typen är också idealisk för processanläggningar där det krävs en glasfri installation för att undvika splitterglas. FEP-röret finns också med skyddsnät för extra höga tryckförhållanden.

In-Line-synglas med borosilikatglas
In-Line-synglas med borosilikatrör har stor styrka och stabilitet och är perfekt för produktionsmiljöer där glasfri installation inte krävs. Dessutom är det billigare än FEP-rörformigt synglas. In-Line-synglas finns också med skyddande nät- eller polykarbonatskikt som klarar tryck på upp till 10 bar.

In-Line synglas med svetsade ändar och skyddande nät.

Clamp-synglas

Clamp-synglas är en alternativ lösning som också använder borosilikatglas. Et kors med Clamp kragar svetsade på grenarna är ett enkelt och ekonomiskt sätt att skapa et synglas där flödet lätt kan observeras.

Se vårt utbud av synglas

Utnyttja vår expertis

På Alfotech distribuerar vi flera olika typer av synglas och har stor erfarenhet av att ge råd till våra kunder inom detta område, särskilt inom livsmedels- och läkemedelsindustrin. Kontakta oss idag på telefon +46 (0) 406 450 071 eller via e-post alfotech@alfotech.se - våra försäljningskonsulter är redo att hjälpa dig att välja den bästa lösningen för synglas för din produktion.

Andra nyheter