Stål i processindustrin

Stål är ett mycket viktigt material inom processindustrin och stålstandarderna AISI/DIN är avgörande för klassificering och användning.

AISI och DIN är båda organisationer som utvecklar standarder för olika typer av stål, inklusive rostfritt stål, som är vårt expertområde.

Dessa standarder säkerställer enkel identifiering av stål och gör att du kan välja det mest lämpliga materialet för dina specifika tillämpningar.

Aisi 316 - 316L.png

Vad är AISI/DIN stålstandarder?

AISI står för American Iron and Steel Institute, medan DIN står för Deutsches Institut für Normung. 

Båda organisationerna har utvecklat standarder för stål som är allmänt erkända och används globalt. Dessa standarder definierar olika mekaniska och kemiska egenskaper hos olika typer av stål som används för ett brett spektrum av tillämpningar.

Stålstandarder - AISIDIN (1).png

AISI 316 och 316L: Vad är skillnaden?

Många av våra produkter är tillverkade av AISI 316 och 316L, inklusive våra slangkopplingar för olika industrislangar. 

Både AISI 316 och 316L är kända för sin överlägsna korrosionsbeständighet, särskilt mot kloridhaltiga medier, vilket gör dem idealiska för många industriella processer. 

AISI 316L är en lågkolhaltig version av 316 och är därför mer motståndskraftigt mot interkristallin korrosion. Detta gör materialet särskilt lämpligt för applikationer som kräver en hög grad av korrosionsbeständighet. 

Koblinger og fittings - Bryggeri collage (1).png

Stålstandarder inom livsmedelsindustrin

Stål spelar en avgörande roll inom livsmedelsindustrin, där kraven på hygien och hållbarhet är höga. 

AISI-stål, som AISI 304 och AISI 316, är kända för sin rostbeständighet och förmåga att motstå korrosion, vilket gör dem idealiska för tillverkning av utrustning och redskap som kommer i kontakt med livsmedel. 

DIN-standarder som DIN 1.4301 och DIN 1.4401 är också lämpliga för livsmedelsindustrin och används ofta för att tillverka tankar, rör och ventiler. 

Valet mellan AISI- och DIN-stål beror på specifika tillämpningskrav och regionala preferenser. 

Material and environmental compatibility.png

Jämförelse mellan AISI/DIN

Stålstandarderna AISI och DIN representerar likvärdiga beteckningar för olika rostfria stålkvaliteter. Till exempel motsvarar AISI 302 DIN 1.4310 och AISI 304 motsvarar DIN 1.4301. 

Tabellen jämför de olika stålstandarder som våra produkter vanligtvis består av hos Alfotech.

AISI DIN tabel opt..png